Taščino vmešavanje

Odgovor ženi-snahi – Primer iz terapevtske prakse

Sprašujem se, kaj na vmešavanje vaše tašče pravi vaš mož, saj je njegova vloga tukaj pomembna. V primeru, da vaju to oba z možem moti, sta pri razreševanju problematike lahko drug drugemu v oporo in razumevanje, da lahko bolj odločno začneta slediti svojim željam in si ustvarita svoje življenje. Druga možnost je, da moti predvsem vas, medtem ko mož ostaja tiho in se ne želi zapletati z materjo. V tem primeru je preizkušnja za vse veliko težja, saj se lahko oprete zgolj na lastne moči in samozaupanje.

Razumljivo in povsem normalno je, da vas taščino vmešavanje moti, saj s svojim vedenjem in razmišljanjem znižuje vrednost vašega starševstva, odgovornosti, neodvisnosti, samostojnosti, tudi vaše lastne vrednosti kot ženske. Razvrednotene so vaše želje in potrebe glede vašega načina vzgoje, vodenja družine, svobode in starševskih odgovornosti. Počutite se prezrto, nepomembno, preslišano, kot da vas ni. Navdaja vas zgolj jeza, obup in skrajna nemoč, s katerimi dostikrat ne veste, kaj narediti. Ne spoštuje vas kot svobodnih in samostojnih oseb z lastno vizijo glede družine.

Kaj se pravzaprav v vaših življenjih dogaja? Vaši tašči s svojimi občutki, vedenjem in razmišljanjem, konkretno s svojo negotovostjo in strahom, nevede predate svojo moč, s katero ona operira. To pomeni, da si premalo zaupate in svojih občutkov ne jemljete bolj resno. Vsi ti vaši strahovi pa najbrž izhajajo iz vašega otroštva. Morda ste nekoč morali potrpeti in prenašati nemogoče stvari, od poniževanj do raznih manipulacij (vendar takrat kot otrok niste imeli izbire). Morda ste bili na različne načine ustrahovani, zatrti in se še vedno ne zmorete upreti avtoriteti. Sedaj, v teh odnosih, se vam vsi ti občutki znova porajajo, vodijo vas tiha prepričanja (strahovi), da če se boste postavili zase, bo samo še slabše, da jo boste prizadeli, da vas bo zavrgla, se vam maščevala ipd. Želim, da veste, da je najbolj osvobajajoč občutek, ko človek začne slediti sebi, svojim željam in sanjam, ne glede na vse. Počutite se ujeto v kletki njenih spletk in manipulacij, saj je njeno navidezno jokanje samo prikrita manipulacija, ki vam vzbudi slabo vest in krivdo, zaradi česar vedno znova stopite korak nazaj in ji ugodite. Želim, da se zavedate, da niste nikogaršnja žrtev in da imate v življenju vedno na voljo številne izbire. Kaj in kako se boste odločili glede vašega nadaljnjega življenja, je torej odvisno od vas samih.

Lahko se odločite, da boste vsakič ustregli željam vaše tašče, lahko pa se odločite drugače. Začnite verjeti v svojo notranjo moč, začnite slediti temu, kar zares čutite. Prav je in zaslužite si, da lahko sami uresničujete svoje materinske obveznosti, da se lahko v njih dokažete in ste nanje ponosni, da se lahko svobodno odločate glede vsega, kar se tiče vašega življenja nasploh. Verjetno ste skozi leta že ugotovili, da na lep način taščinega vmešavanja ne boste ustavili, tudi sama od sebe se ne bo spremenila. Začeti boste morali pri sebi. Najprej se boste morali v sebi razjeziti ter se trdno odločiti, kaj zares želite. Ko boste začutili to spoznanje, boste tudi vedeli, kako reagirati, ne glede na posledice. Tašči bo potrebno vsakič znova odločno in vztrajno postavljati meje (povedati jasno in glasno) ter uresničevati svoje želje. Vedno boste na preizkušnji glede vašega zaupanja vase, to je tudi lekcija, ki vam jo tašča prinaša. Da se znova naučite zaupati sebi. Ta proces ni enostaven, saj so se stvari več desetletij vrtele v eno smer, se pa da. Občutek tveganja vas bo bremenil, vendar ko boste imeli za sabo eno pozitivno izkušnjo, bo naslednjič lažje. Vzemite moč nazaj v svoje roke in sledite temu, kar vam bo prineslo zadovoljstvo. Z možem sta drug drugemu lahko v veliko oporo. Srečno na vaši poti in če sem vam vzbudila vsaj nekaj jeze, je to dober znak.

dr. Barbara Kutnar Novak, zakonska in družinska terapevtka