Nasilni mož in grožnje s samomorom

Odgovor ženi na vprašanje

Nasilje v nobeni obliki ni sprejemljivo, čeprav v ozadju nosi ogromno bolečine, žalosti, jeze, strahu in sramu.How Violence and Abuse Affects Married Life - Scoop Empire

Da bi si po vseh težkih izkušnjah, ki ste jih doživeli, povrnili samospoštovanje in zdrav občutek lastne vrednosti, boste morali sprejeti več odločitev. Za vsako večjo življenjsko spremembo, ki jo nekdo želi uresničiti, je najprej potrebna globlja, premišljena, trdna odločitev. Če ste o odnosu z možem, o strahovih, možnostih, o željah… dodobra razmislili, začutili ter se odločili, da tako ne želite več živeti, potem ste prvi korak na poti sprememb že naredili. Nujna je torej vaša odločitev (in hkrati sporočilo možu) oziroma globlje spoznanje, da kakršnega koli nadaljnjega nasilja in trpinčenja ne boste več dovolili in ga niste več pripravljeni prenašati, saj si tega ne zaslužite. Sprejeti boste morali odgovornost za vaše nadaljnje življenje (z vsemi posledicami, dvomi, krivdo..) ter razmišljati tudi v smeri iskanja in razčiščevanja vzrokov, ki so vam toliko let preprečevali, da bi se bolj odločno postavili zase in nasilje ustavili. Vsekakor vam priporočam, da poiščete pomoč bližnjih, strokovnjakov oziroma tistih, katerim zaupate, saj za čustveno okrevanje potrebujete varno oporo, razumevanje in sogovornike, zlasti kadar vam je najtežje. V primeru odhoda boste namreč vse, kar ste in kdor ste, odnesli s seboj.

Na pragu novih sprememb pa niste le vi, temveč se s tem sooča tudi vaš mož. Njegove grožnje predstavljajo grožnje zaradi nemoči, negotovosti in strahu pred zapuščenostjo. Za njegovo življenje, dejanja, misli in odzive niste odgovorni, saj je odrasla oseba, ki ima na voljo številne možnosti, kako poskrbeti zase in si urediti življenje, tako kot vi. Čeprav je bil morda tudi sam nekoč žrtev nasilja in v odnosih ne zna drugače izražati svojih težkih občutkov, kot tako, da ljudi ustrahuje, terorizira in z njimi manipulira, bo tudi zanj osvobajajoče, če ga bo nekdo v njegovih dejanjih ustavil ter s tem izzval možnost, da se končno sooči s svojo ranjeno dušo. Imejte upanje na boljše, zaupajte svojim občutkom in jim sledite – to bo prava pot.