Kako pregnati žalost in osamljenost?

(Odgovor gospe – Primer iz terapevtske prakse)

Vsak ima svoje razloge ali življenjske okoliščine, ki so ga pripeljale do tega, da se počuti žalostnega in osamljenega, pa vendar se da tudi te občutke preseči, spremeniti. Ne poznam v celoti vaše življenjske zgodbe, vsekakor pa dejstva, da ste izgubili moža/partnerja in živite sami, doprineseta k vašim trenutnim težkim občutkom. Morda se že vse življenje počutite osamljeni, a se tega niti niste zavedali, ker so vam različne obveznosti, kot so zaposlitev, bližina partnerja, druženje z vnuki,… ta občutek prekrile.

Se sploh da pregnati žalost in osamljenost?

Da bi presegli občutka žalosti in osamljenosti, se je potrebno najprej zavestno odločiti, da to zares želite. Da si želite sprememb, nekaj novega in drugačnega. Kako boste to vedeli? Najprej po tem, da se boste zavedali, da vam je trenutno počutje moteče, da ste naveličani in da se ne želite več smiliti sama sebi ter se počutiti kot žrtev. Ko boste na svoje dosedanje počutje in doživljanje dovolj jezni, si boste želeli spremembo in bili pripravljeni za to nekaj narediti, se bo začelo spreminjati. Prej ne. Vse je odvisno od vas.

Zavestna odločitev

Če nimate nikogar, s komer bi se pogovarjali, bi bilo za začetek priporočljivo poiskati odraslega sogovornika ali sogovornico (prijateljico, psihoterapevtko, svetovalko), ki bi ji lahko toliko zaupali, da bi se zmogli odkrito pogovoriti o temah, ki vam predstavljajo stisko, ter istočasno poiskati in ovrednotiti razloge za vašo žalost in osamljenost. Na ta način bi lahko ovrednotili tudi vaša sedanja čustva in misli, kiAre You Feeling Lonely When You Weep? - Embracing the Unexpected predstavljajo vaše čustveno breme, ki najverjetneje izhaja iz vaše preteklosti. Dokler čustvenega doživljanja ne ozavestimo toliko, da razumemo in spoznamo, od kod izvira in kam sodi, ter zakaj ga še vedno živimo, se v sedanjosti nenehno (in nevede) ponavlja, čeprav tega nočemo. Ko se boste odločili in sprejeli, da niste žrtev nikogar in ničesar, da se osamljeno ne želite več počutiti in ko boste začeli verjeti, da imate v sebi moč, da lahko dalje sami ustvarjate svojo pot v življenju, se vam bodo odgovori na vaša vprašanja začeli pojavljati, pogled na življenje in odnose pa spreminjati.

Zavestno delovanje

To pomeni, da boste zavestno začeli v vsakdanjem življenju svojo energijo usmerjati v delovanje, ukvarjanje s stvarmi, ki so vam všeč, druženje z ljudmi, ki so vam všeč in ob katerih se dobro počutite, hojo v naravo, da se napolnite z zdravilno energijo, vrtnarjenje… Zato vam priporočam, da svojo energijo, ki vam jo trenutno jemljejo Old Lady On The Beach Picture And HD Photos | Free Download On Lovepikvaša napačna prepričanja, da ste osamljeni, nemočni, nevredni, nepomembni in da ne morete ničesar storiti, zavestno postopoma preoblikujete v pozitivna, v podporne misli in nove izzive, ki vam bodo počasi začeli vlivati upanje, da se da, ter vračati veselje in zadovoljstvo v vaše življenje. Pohvalite se za vse, kar storite ter bodite vsak dan ponosni nase. Zaželite si čudovit dan! Živite vsak dan, kot da je vaš zadnji. Trudite se po najboljših močeh, dobronamerno, prijazno in z zaupanjem. S tem boste navdih tudi drugim. Tako boste lahko nase dodatno ponosni. Začeti morate verjeti, da se vse da in začeti korak za korakom spreminjati situacije, ki jih nočete več, v takšne, v katerih se boste dobro počutili, ki vam bodo vlivali dodatno motivacijo, navdih, nove ideje in ustvarjalnost. Pozornost naj bo usmerjena na cilj – že ste zadovoljni in srečni. Vse ovire so le navidezne, zato se ne ozirajte v preteklost, niti ne skrbite za prihodnost. Življenje je tukaj in zdaj. Da bo še bolj zanimivo, vsak dan naredite nekaj drugače, tako bodo vaše misli še bolj ustvarjalne, imele bodo več izzivov.

Če nočete več biti sami in osamljeni, poiščite družbo, se vpišite v kak zanimiv tečaj, društvo. Kadar ste žalostni, se lotite dejavnosti, ki vam bo dala energijo (npr. sprehod, opazovanje račk na vodi, priprava slastnega kosila itd.) ali pokličite osebo, s katero se boste nasmejali ali se celo srečali. Vsaka najmanjša sprememba v vašem življenju, bo le-ta porodila nove in nove situacije. Dobro si je zapomniti, da si življenje ustvarjamo na podlagi svojih misli in občutkov, in če so ti pozitivni, bo takšno tudi življenje in počutje. Preko vsega tega boste tudi spoznali, česa vsega ste sposobni, kaj vse zmorete, ne da bi to zares vedeli.

dr. Barbara Kutnar Novak, zak. in druž. terapevtka