Partner me je prevaral

Občutki razdvojenosti, dvomov, strahov, jeze, nezaupanja… prevaranega so po storjeni prevari zelo običajni. Sprva se porajajo številna vprašanja, ki (na videz) ostajajo brez odgovorov, negotovost, zmeda, strah pred ponovno prizadetostjo, jeza, žalost… Najbolj pa je uničeno medsebojno zaupanje. “Je sploh mogoče znova zaupati?”, se sprašujejo mnogi. Je. In še mnogo več je možno pridobiti. Razlogi za prevare so številni, cilj pa vedno eden: vsak si želi biti samo ljubljen, občutiti bližino drugega in biti sprejet takšen, kakršen je. Velikokrat je cena zelo visoka…

Okrevanje po prevari v odnosu je lahko veliko bolj učinkovito, če se za razreševanje težav odločita oba partnerja, če sta oba pripravljena spoznati sporočila prevare in se dokopati do izvorov, vzrokov, ki so vplivali na storjeno prevaro oziroma konkretno privedli do nje. Za prevaro je odgovoren tisti, ki vara, vseeno pa sta oba partnerja svoj delež energije prispevala v njun odnos. Lahko pa seveda hodi na psihoterapijo zgolj eden od partnerjev. Pri vsem tem je pomembno, da je odločitev (kakršna koli že) za razreševanje tako osebnih kot medsebojnih težav v obliki psihoterapije svobodna, saj ta vpliva na motivacijo za delo na sebi in partnerskem odnosu (da nihče ne počne nečesa zaradi drugega, temveč zaradi sebe). Ta je v praksi velikokrat problem. Večkrat se je že izkazalo, da mož hodi zaradi žene, ki ga je pripeljala, kar pa ni v redu. Vsak se mora odločiti hoditi zaradi sebe, sicer nima smisla in je bolje, da se psihoterapije udeleži samo tisti, ki to želi. Potrebno si je vzeti čas, imeti voljo in vložiti nekaj truda za pogovor, kar ni samoumevno, spremembe pa so vidne čez čas skozi proces.

Torej, ključna vprašanja so, kaj želita partnerja ali zakonca v procesu doseči, po kateri poti želita iti naprej, želita odnos ponovno ustvarjati skupaj, ga na novo osnovati, ovrednotiti ali želita nadaljevati naprej vsak zase. Ko partnerja o tem razmišljata, naj razmišljata tudi o razlogih, motivih, zakaj bi se tako odločila, v čem vidita smisel, kaj si zares želita, kaj čutita, da bi bilo zanju najbolje. Okrevanje po prevari je namreč proces, vedno je proces, ki terja čas, voljo, moč, denar, pogosto se dogajajo nihanja v razpoloženju, odnosu, spremembe. Ko že npr. mislite, da se stvari izboljšujejo, umirjajo, se znova lahko nenadoma pojavi nekaj, kar sproži občutke obupa, nemoči, bolečine, jeze itd. Nekdo npr. se lahko že neštetokrat opraviči, se utaplja v občutkih krivde, se trudi in dejanje zares obžaluje, vendar drugemu to ne zadostuje in se želi čez leta ločiti. Primeri in odzivi so zares različni, odvisni od zgodb vsakega partnerja posebej, na osnovi dejanj, napredka, novih spoznanj pa se vsak lahko odloča za naprej. V vsakem primeru se je potrebno postaviti na noge, vztrajati ter nikakor ne obupati. Življenje namreč teče dalje in tudi vi morate živeti dalje. Je pa, ne glede na vse, vedno tako, kot mora biti.

11 No Bullsh*t Steps To Recover From Infidelity In Your Marriage

Pojav nezvestobe v odnosu ljudem vedno prinaša neka globlja sporočila. V takšnem primeru je lahko namen ta, da se v življenju partnerja ali zakonca znova povežeta, si vzameta čas zase, za sprehod, se večkrat posvetita drug drugemu, da znova začutita vrednost in smisel skupnega bivanja, doživljanja drug drugega, zaupanja in bližine drugega, ki je nemara v zadnjem času iz različnih razlogov oslabela. Tempo življenja je neusmiljen. Namen je lahko tudi ta, da se posvetita temam, katerim se morda izogibata ali pa se jih niti ne zavedata: ranam iz otroštva, konkretno – strahovom; ali kakšnim drugim skrbem in težavam, ki ju pestijo. Odnosi se v odraslosti na tak ali drugačen način ponavljajo zelo podobno kot v preteklosti: izzovejo podobne občutke, doživljanja, odzive, bolečine, čustveno breme, podobne zaplete, težave, z namenom, da se nekoč razrešijo, če so bile travme, nasilje, zlorabe, je še toliko globlje in težje… Ljudje pa večinoma delujemo na osnovi nezavednega. V primeru prevar so pri partnerjih prisotni številni globlji strahovi, kot so strah pred zavrnitvijo in zavrženostjo, strah pred zapuščenostjo, strah, da ni vreden ljubezni, strah, da ga nihče nima rad, da ni sprejet takšen, kakršen je, strah pred bližino…, ki jih je potrebno v procesu psihoterapije postopoma ozavestiti, ovrednotiti in se z njimi soočiti. Sodbe in očitke je potrebno vedno odstraniti, saj so zelo toksični in za odnose škodljivi. Šele ko ljudje zares razumejo, dojamejo in začutijo, zakaj počnejo določene stvari ali zakaj jih privlačijo določene osebe, odnosi, se lahko nezdravi vzorci vedenja in razmišljanja spremenijo, izboljšajo, prav tako tudi odnos. Sebe in druge lahko prepoznate v povsem drugačni luči. Vsako novo spoznanje je dodana vrednost odnosu. Resnica je dostikrat težka, a edina osvobajajoča.

Rekla bi, da po prevari ni možno samo okrevati, temveč okrepiti tako sebe kot skupni odnos. S tem mislim predvsem, da z zavestnim delom na sebi človek lahko povsem drugače (v odnosih najde smisel, vrednost) začne gledati nase, na različna življenjska področja, na medsebojni odnos, na odnose nasploh, da poglobi razumevanje do sebe, do drugih, situacij, odnosov, sploh če, skozi življenjski tok dojame in spozna sporočilo nezvestobe, da nanjo pogleda z drugega zornega kota. Da je ne smatra le kot »težavo, ki uničuje…« ali “povzroči katastrofo”, temveč predvsem kot opomnik, ki terja pozornost obeh partnerjev, kot klic k spremembam v odnosu in navsezadnje tudi kot priložnost za rast, za napredovanje, za nova spoznanja, nove izkušnje, za namenjanje pozornosti v prvi vrsti sebi: kaj morate v odnosih še spoznati o sebi, česa se morate še naučiti, kaj vse vas trenutne situacije učijo, kje se zapletate, zakaj se vam nekaj ponavlja, koliko zaupate vase, ali se imate radi, kaj vas partner-ka uči… Morda morate bolj zaupati temu, kar vseskozi zaznavate in čutite, a se ne vzamete dovolj resno, morda morate spremeniti svoja odzivanja na dogodke, partnerja, morda se morate bolj posvetiti svojim sanjam, morda se morate bolj ceniti, bolj zaupati vase, morda morate na kakšnih področjih potegniti zaključke in začeti drugače, na novo, iti v drugo smer ipd. Vsekakor se prevara v odnosu ne pojavi naključno, temveč z določenim razlogom oz. namenom. Namen soočanja s prevarami ni, da bi tistemu, ki je prevaral, sodili, ga kaznovali, preganjali, temveč da bi se v življenju ustavili, si vzeli več časa zase in za partnerja, konkretneje preverili stanje vajinega odnosa, kje dejansko ste/sta, da bi znova začutili sebe, drugega, se povezali s sabo in resnično spoznali sebe ter svojo vrednost v odnosih z drugimi. Najpogostejši razlog, ki (poleg drugih) privede do prevar, je čustveno nezadovoljstvo v odnosu, tudi nezadovoljstvo s samim seboj, ki se nato izrazi skozi partnerski odnose in druge odnose.

V različni dostopni literaturi ali na spletu boste lahko zasledili, da gre proces okrevanja po prevari skozi različne faze, dokler se situacija v odnosu vsaj približno ne uravnovesi, kar lahko traja tudi mesece ali leta. Z leti je bolečina zagotovo manjša, tudi jeza, kaotični občutki, zmeda, nekaj je odvisno od vašega partnerja in njegovega sodelovanja pri zmanjšanju vaših dvomov, nezaupanja v vsakdanjih situacijah, največ pa je odvisno od vas samih. Večjo vlogo igra tudi proces odpuščanja, ko pride do trenutka, ko ste pripravljeni prevaro zares od-pustiti iz svojega življenja, odpustiti partnerju, sebi in iti zavestno naprej v življenju. Novo poglavje v vašem življenju.

Rekla bi, da človek, kolikor potegne najboljše iz situacije in skupnega življenja po okrevanju ali novem začetku ni več isti (saj zares vsak naslednji trenutek nismo več isti, se nenehno spreminjamo), kar je tudi resnični namen prevare. Skozi psihoterapijo se človek spozna v različnih razsežnostih svojih sposobnosti, vrlin, vrednot…, v kolikor je pripravljen delati na sebi in svojih nezavednih čustveno-vedenjskih vzorcih. Če v življenje ne začnete postopno vnašati novih sprememb in bolj zavestno osmislite svoja vsakodnevna dejanja, odzive, besede, odnos do sebe in drugih, se prevara (tudi v nadaljnjih odnosih) lahko znova pojavi in ponavlja še naprej, ste še naprej nezadovoljni in neiskreni do sebe.

Zato ne pozabite: svet je ogledalo. Kar odsevamo, to vidimo. In tukaj se vse začne. Na mestu so vprašanja: “Zakaj se je meni to zgodilo? Kaj mi partner/življenje/odnos s tem sporoča? Kaj prevara pomeni za najin trenutni odnos?” “Zakaj ta dogodek v mojem življenju?” ipd… Glejte in razmišljajte širše, globlje. Poslušajte svoje srce, svoje občutke, ki vas bodo vodili po pravi poti naprej. Bo pa se potrebno ustaviti, sprejeti razne odločitve in čim bolj zožiti prostor za kakršne koli dvome, ki bi vas lahko ovirali na vaši poti. Vedno lahko izbirate, se odločate, imate številne možnosti v življenju, vse je odvisno samo od vas. V tem ste svobodni in takšno življenje si lahko tudi ustvarite. Zaupajte vase in zaupajte v življenje. Prevara je le eden od opomnikov na življenjski poti, ki vas na poseben način spomni, kaj je zares vredno v življenju.

V kolikor potrebujete pogovor (individualni/partnerski), me lahko kontaktirate.

dr. Barbara Kutnar Novak, zak. in druž. terapevtka